UTENLANDSK. Vaksinene mot koronaviruset som nå utvikles av farmasøytiske selskaper kan påvirke kvinners fruktbarhet. Det hevdes i en underskriftskampanje datert 1.
Bak oppropet står toppen av det tyske sosialdemokratiske partiet og legen Wolfgang Wodarg og Michael Yeadon, tidligere utviklingssjef for allergi og åndedrett hos legemiddelgiganten Pfizer. Begge forskerne er blant skeptikerne om den sterke responsen på koronapandemien som mange land har satt inn og sier de er overreaksjoner.
Wodarg opch Yeadon kaller i sin tekst for de kliniske testene av bnt162b-vaksinen spesielt, utviklet av BioNTech og produsert og distribuert av Pfizer, som skal seponeres. Hvis deres kall ikke er tatt til, "publikum vil lide uopprettelig skade," sier de. De mener at mer testing er nødvendig før vaksinene brukes hos mennesker.
Pfizer-vaksinen er designet for å lære kroppens immunsystem å gjenkjenne en kraftig økning i visse proteiner skapt av koronaviruset SARS-CoV-2, slik at den kan produsere antistoffer mot viruset. Det er denne funksjonen at Wodarg og Yeadon frykt kan slå ut fruktbarhet hos kvinner i fertil alder.
Begjæringen påpeker at proteinet Syncytin-1, som er nødvendig for utvikling av livmor og derfor er viktig for en vellykket graviditet, er svært lik et av proteinene produsert av SARS-CoV-2. De er derfor redd for at vaksinasjon mot koronaviruset kan føre til at kvinner som blir gravide får antistoffer som angriper Syncytin-1, noe som betyr at de ikke kan få barn.
"Dette ville resultere i at vaksinerte kvinner blir ufruktbare i prinsippet," skriver Wodarg og Yeadon. De påpeker også at virkningen på kvinners fruktbarhet kan ta lang tid å oppdage, ikke minst når gravide og ammende kvinner samt kvinner som prøver å få barn, ikke har lov til å delta i de kliniske testene.
Dataene som corona vaksiner kan føre til ufruktbarhet hos kvinner har blitt mye spredt på ulike blogger og sosiale medier i den siste uken. Det har blitt gjennomgått av flere såkalte faktasjekkingnettsteder, inkludert Snopes, som hevder å være falske.
Ikke minst refererer faktasjekkingssteder til en Pfizer pressemelding som hevder at det ikke er påvist mer alvorlige sikkerhetsbekymringer eller bivirkninger med vaksinen.
Comments